Tel.: 020-665 32 92

Botox behandeling

Botuline toxine (Botox) is een natuurlijk eiwit dat wordt geproduceerd door de Clostridium Botulinum bacterie. Het eiwit zorgt voor een tijdelijke blokkade van de spier-zenuw overgang, waardoor de spieractiviteit vermindert. In de reguliere geneeskunde wordt een Botox behandeling gebruikt bij diverse neurologische aandoeningen. Al meer dan 20 jaar wordt gebruik van Botox toegepast voor cosmetische doeleinden.

Hierbij wordt het geïnjecteerd in spiertjes die door willekeurig of onwillekeurig aanspannen mimieklijntjes doen ontstaan. Dit zijn met name de lijntjes tussen de ogen (door fronsen), de horizontale lijntjes op het voorhoofd (door het optrekken van de wenkbrauwen) en de kraaienpootjes (door lachen en de ogen dichtknijpen tegen de zon). Omdat Botox de oorzaak van deze rimpels aanpakt, namelijk de spieractiviteit, is het de meest effectieve behandeling en voorkomt het dat rimpels op langere termijn dieper worden.

Daarnaast heeft Botox een goed effect op zware wenkbrauwen (wenkbrauwlift), bunny lines (lachrimpels op de neus), putjes in de kin, afhangende mondhoeken en een gummy smile (zichtbaar tandvlees bij lachen).

Botox behandeling voor en na foto’s

botox rimpels voorhoofdvoor na foto botox behandeling voorhoofdbotox injecties tegen rimpelsrimpels onder ogen botox
* na één behandeling

 

Botox tegen zweten

Tevens wordt Botox veel gebruikt om overmatige transpiratie onder de oksels te behandelen (Botox dry). Het blokkeert de overgang van de zenuw naar de zweetklieren, waardoor wordt voorkomen dat de klieren zweet produceren. Botox wordt onderhuids in de oksels geïnjecteerd, waardoor de zweetproductie 6 tot 12 maanden geremd wordt.
Een meer medische toepassing van Botox is de behandeling van migraine en spanningshoofdpijn. Door de ontspanning van bepaalde gelaatsspieren neemt de mate en frequentie van de hoofdpijn af of verdwijnt zelfs. Bij migraine heeft dit bij ongeveer de helft van de mensen een goed effect, bij spanningshoofdpijn vaker.

Lees het wetenschappelijk artikel over migrainebehandeling met Botox.

Soms worden deze behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed, dit hangt af van uw zorgverzekeraar en uw polis. Voor een declaratie kunt u altijd een factuur krijgen

Veiligheid

Botox wordt al bijna 40 jaar in de geneeskunde toegepast zonder ernstige bijwerkingen. Het is een geregistreerd geneesmiddel, dat uitgebreid is getest voordat het op de markt kwam. Door de lage dosering die er wordt gebruikt zijn er vrijwel geen risico’s verbonden aan een cosmetische behandeling met Botox.

Na behandeling van de horizontale lijnen op het voorhoofd kunnen soms de wenkbrauwen wat zwaar aanvoelen. Dit is bijna nooit zichtbaar en van voorbijgaande aard (2 tot 3 weken). Allergie en ontsteking zijn niet onmogelijk, maar komen in de praktijk vrijwel nooit voor.

Minder dan 1% van de mensen heeft antistoffen tegen Botox; bij hen heeft de behandeling geen of onvoldoende effect.

Voor de behandeling

Tijdens het intake gesprek worden uw wensen en verwachtingen besproken met de arts die u ook behandelt. Dit gesprek is altijd gratis en vrijblijvend. Naar aanleiding daarvan wordt er uitgelegd wat de beste behandeling voor u is, wat de eventuele alternatieven zijn en wat het te verwachten resultaat is.

Als u besluit tot de behandeling over te gaan, vult u een gezondheidsverklaring in om te zien of u geschikt bent voor de behandeling. Dit is vrijwel altijd het geval, behalve als u (misschien) zwanger bent of bepaalde medicijnen gebruikt.

Bij de behandeling van overmatige transpiratie van de oksels is het belangrijk om de oksels van tevoren  te scheren.

De behandeling

De arts begint met het aftekenen van de injectieplaatsen, deze bepaalt hij op basis van de spieractiviteit die de rimpels veroorzaakt of het gebied waar de zweetproductie plaatsvindt. Vervolgens worden er de zogenaamde voor-foto’s gemaakt, die dienen als referentie voor de controle.

Met een steriel naaldje wordt de Botox direct in de spier geïnjecteerd, of oppervlakkig in de huid in geval van overmatige transpiratie. Dit geeft slechts het gevoel van een speldenprikje en/of een licht branderig gevoel en wordt door de meeste mensen niet als pijnlijk ervaren; een verdoving is niet noodzakelijk.

De behandeling duurt ongeveer 10 minuten en wordt in Amerika dan ook wel een lunchtime treatment genoemd.

Na de behandeling

Soms kan de huid lichte roodheid en zwelling vertonen, dit trekt na 15 – 30 minuten weg. U kunt meteen na de behandeling de dagelijkse activiteiten hervatten.

Om de Botox zich zo goed mogelijk in de spier te laten hechten en de werking te optimaliseren, is het belangrijk de eerste twee uur de behandelde spier veel aan te spannen, het gebied niet te masseren en rechtop te blijven (dus niet liggen, bukken of sporten). Na enkele uren kunt u weer make-up aanbrengen.

Als er een klein blauw plekje door de injectie veroorzaakt is, dan is het verstandig de eerste dagen de zon te mijden.

Er zijn een aantal richtlijnen waaraan u zich na de behandeling dient te houden, een volledig overzicht daarvan kunt u onderaan deze pagina vinden in het “nabehandelprotocol”; dit protocol krijgt u ook mee naar huis.

Resultaat

Na een paar dagen ziet de huid er meer ontspannen uit. De rimpels worden minder diep of verdwijnen zelfs geheel. In twee weken is dit effect optimaal. Bij de controle worden er na-foto’s gemaakt om het resultaat goed te beoordelen.

De werkingsduur is aanvankelijk drie tot vier maanden. Als de behandeling herhaald wordt voordat de rimpels hun oorspronkelijke diepte hebben, zal na verloop van tijd het resultaat nog beter worden en langer aanhouden (gemiddeld zes tot negen maanden).

Na een Botox dry behandeling merkt u dat het behandelde gebied binnen een week droger wordt en dat er na 2 weken geen zweetproductie meer plaatsvindt. Dit effect houdt ongeveer zes tot negen maanden aan.

Tarieven

De met Botox te behandelen gebieden worden zones genoemd. De drie zones bestaan uit de fronsrimpel(s), de horizontale voorhoofdsrimpels en de kraaienpootjes (beide zijden).

1 zone botox
2 zones botox
3 zones botox
Wenkbrauwlift i.c.m. een zone
Klein gebied (bijv. kin, bunny lines, dubbele wenkbrauwlift, mondhoeken)
Knarsetanden / bruxisme
€ 185
€ 360
€ 450
€ 75
€ 150
€ 295

Botox dry

2 x 130 eenheden
2 x 180 eenheden
2 x 250 eenheden
€ 550
€ 625
€ 700

Het gaat hier om eenheden Botox, afhankelijk van de hoeveelheid zweet en de grootte van het te behandelen gebied is een bepaalde dosering nodig. Voor de meeste mensen geeft 2 x 180 eenheden een goed resultaat. Bij onvoldoende effect kunt u voor € 75 per 2 x 50 eenheden een aanvullende behandeling krijgen.

Maak een afspraak op één van onze locaties in Nederland.

Veel gestelde vragen

“Wat kijk je boos!”
Dit is een in de praktijk veelgehoorde opmerking. Vaak hebben mensen niet door dat ze de fronsspier aanspannen, waardoor ze onbedoeld een norse uitdukking hebben. Botox kan dat verhelpen door de activiteit van deze spier te verminderen.

“Verlies ik niet alle uitdrukking in mijn gezicht?
Sommige beroemdheden hebben inderdaad een verminderde expressie in het gelaat. Dat is echter vrijwel nooit toe te schrijven aan Botox, maar aan andere ingrepen. De enige uitdrukking die je bij normaal gebruik van Botox verliest is het boos kijken, en daar willen de meeste mensen juist vanaf.

“Botox is eng”
In de media verschijnen nogal eens verhalen over lelijke bobbels na het inspuiten van fillers. Ten eerste gaat het hier altijd om (verkeerd) gebruik van permanente fillers, soms zelfs toegepast door mensen die geen arts zijn. Ten tweede is Botox geen filler, maar een spierontspanner, en kan het absoluut geen bobbels veroorzaken. Het is derhalve de veiligste injectable die er is.

“Botox is gif”
In hoge concentraties is Botox inderdaad giftig. Dat geldt echter ook voor vrijwel alle andere geneesmiddelen, zelfs voor eenvoudige pijnstillers als paracetamol, en bijvoorbeeld voedingssupplementen. In de lage dosering die in de cosmetische geneeskunde wordt gebruikt, heeft Botox geen giftige werking en is het veilig toepasbaar.

“Krijg ik niet meer rimpels als de Botox is uitgewerkt?”
Door het niet meer aanspannen van de spier die de rimpel veroorzaakt, heeft Botox juist een preventieve werking. Na een aantal behandelingen met Botox zult u ook zien dat de rimpels nog steeds minder diep worden. Als u ophoudt Botox te gebruiken zullen de rimpels in de loop van de tijd terugkeren naar hun oorspronkelijke diepte. Daarna pas zullen door het gebruiken van de spier de rimpels weer dieper worden.

“Als ik mijn oksels met Botox dry heb laten behandelen, ga ik dan ergens anders meer zweten?”
Omdat het om overmatige transpiratie op één specifieke plek gaat, zal de zweetproductie niet ergens anders in het lichaam gecompenseerd worden. Dus u merkt alleen een droog gevoel in het behandelde gebied.

“Wordt een behandeling bij Wrinkless altijd uitgevoerd door een arts?”
Jazeker. Er vindt altijd eerst een gratis en vrijblijvend intakegesprek plaats met de arts die u ook zal behandelen.

“Waar moet ik aan denken voordat ik een behandeling met Botox krijg?”
Kijk naar uzelf in de spiegel, waar stoort u zich aan en welk resultaat verwacht u van een behandeling? Samen met de arts bespreekt u uw verwachtingen en de mogelijkheden die er zijn.

“Ik heb al een behandeling met een permanente rimpelvuller ondergaan, kan ik dan nog met Botox behandeld worden?”
Dit is geen enkel probleem. Botox is geen rimpelvuller, maar een stofje dat de spier-zenuw overgang blokkeert. Het wordt rechtstreeks in de spier gespoten en niet, zoals een (permanente) filler, in de rimpel zelf. Het kan dus geen interactie aangaan met een filler die al in het gebied aanwezig is.

Nabehandelprotocol

Wat is belangrijk tijdens de eerste dagen na de Botox behandeling?

  • Probeer de spier die behandeld is intensief te gebruiken gedurende twee uur.
  • De eerste twee uur na de behandeling mag u niet gaan liggen, bukken of sporten.
  • Vermijd contact met de geïnjecteerde huid.
  • Gebruik geen make-up de eerste paar uur na de behandeling.
  • Maak de eerste dag geen gebruik van de sauna, de zonnebank of het zwembad en voorkom blootstelling aan zonnestralen.
  • Onderga de eerste week geen scrubs, peelings of andere gezichtsbehandelingen in het gebied waar Botox is ingespoten.
  • Blauwe plekjes kunt u behandelen met Auriderm, een Vitamine K-crème, die ervoor zorgt dat blauwe plekjes eerder weggaan. De crème voorkomt geen blauwe plekjes, dus u hoeft niet te smeren als er geen blauwe plekjes zijn.

 

Belangrijke feiten
De behandeling kan de volgende bijwerkingen hebben: roodheid (half uur), blauw plekje (tot een week), lichte lokale zwelling (half uur). Een wat drukkend gevoel op de plaats van de inspuiting is heel normaal.

De duur en het resultaat van de correctie verschillen per individu en hangen samen met het verouderingsproces.

Om het resultaat te ondersteunen is het van belang dat u uw huid goed verzorgt met de producten die uw schoonheidsspecialist adviseert, dat u regelmatig een gezichtsbehandeling neemt en uw huid niet blootstelt aan zonlicht. De UV-straling laat de huid sneller verouderen, het gebruik van een sunblock is aan te raden.